Transport GRATUIT

Protecţia ochilor contra luminii

Ochii noştri sunt unul dintre cele mai importante organe de simţ, trebuie să se bucure de protecţie şi îngrijire deosebită. Multe leziuni ameninţă ochii, dar poate cele mai dese ameninţări sunt cele fizice, şi leziunile cauzate de către radiaţiile dăunatoare. Purtarea ochelarilor de soare de calitate pot reduce la minim riscul ambilor factori.

Trebuie să ştim că radiaţia UV dăunătoare este prezentă tot timpul.  Este greşită opinia conform căreia trebuie să ne apărăm ochii doar când bate soarele, pentru că radiaţia UV trece uşor prin nori. De aceea trebuie să remarcăm că protecţia ochilor noştri trebuie să fie o sarcină permanentă indiferent de vreme, şi de anotimpuri.

Retina, lentila, şi corneea sunt în ochii noştri cele care absorb radiaţia UV, care este mai mare decat 290 de nanometri, şi astfel ochii se pot deteriora. Ponderarea şi frecventa deteriorării depinde de mai mulţi factori, dar cel mai mult de intensitatea radiaţiei şi de durata ei. Deteriorarea poate fi reversibilă şi din păcate ireversibilă ceea ce poate conduce la pierderea totală a vederii.

Fotocheratita este o leziune temporală de suprafaţă a stratului corneei. Acest gen de leziune se mai numeşte şi "cecitate de zăpadă" când lumina soarelui se reflectă de pe apă, nisip, gheaţă, zăpadă. Dintre simptomele apărute se pot declanşa lăcrimarea ochilor, senzaţie înjunghietoare, fotosensibilitate extremă.

Radiaţiile UV dăunatoare reprezintă cel mai mare pericol pentru cornee (acest gen de radiaţie poate declanşa si cancer de piele). În afară de faptul că radiaţia pătrunde adânc în interiorul epidermei şi acolo o afectează, cauzează si deshidratarea pielii astfel ea poate fi mai puţin elastică si îmbătrâneşte mai devreme. Procesul acesta se petrece şi în ochi. Dacă suntem în lumină puternică mult timp fără protecţie leziunea poate fi de durată, ceea ce poate cauza multe simptome.

Dacă vrem să ne apărăm ochii de aceste raze dăunătoare, cel mai simplu mod este să purtăm ochelari de soare cu filtru de protecţie UV.

Lentila ochelarilor de soare este fabricată de obicei din doua feluri de materiale: sticlă si plastic. Materialul de sticlă asigură condiţii de vedere mai bune, însă este mai grea decât plasticul, şi se sparge mai uşor. Ochelarii de soare cu lentilă polarizată diminuează luminele reflectate (de pe apă, sticlă) care pot fi în anumite condiţii şi salvatoare.


Spre deosebire de opinia larg răspândită culoarea lentilei ochelarilor de soare nu are niciun efect asupra intensităţii protecţiei UV.  Lentila transparentă totală a ochelarilor de soare poate fi de protecţie UV. În alegerea lentilei ochelarilor de soare trebuie să ne străduim ca lentila sa fie de calitate şi să ne asigure protecţia UV sută la sută. Culoarea lentilei poate fi opţională dar să evităm cele care schimbă exagerat culorile reale (de exemplu: în timpul conducerii transformă culorile semafoarelor). Cele mai favorite culori ale lentilei ochelarilor de soare sunt: maro, negru, gri, galben.


Radiaţia UV ne efectează corpul încă de la naştere, de aceea nu este niciodată prea devreme să ne protejăm împotriva ei. Sfătuim părinţii să-şi protejeze copiii nu numai cu ulei de soare împotriva radiaţiei dăunătoare UV, ci şi cu ochelari de soare de calitate.