Transport GRATUIT

Protecţia UV a ochelarilor de soare

Toți ochelarii de soare trebuie să corespundă reglementărilor legale valabile în ţara dată, reguli care determină câtă lumină UV trebuie să filtreze sau de care tip de radiaţie UV trebuie să protejeze ochiul celui care poartă.

Conformitatea pentru prevederi şi standarde trebuie trecute pe eticheta ochelarului de soare, în cazul României şi marcarea CE, respectiv că produsul este făcut în scopuri generale sau pentru scopuri speciale. Prin scopuri generale înţelgem acele situaţii, când la ochi nu poate să ajungă timp îndelungat lumina soarelui. Ochelarii de soare fabricate pentru scopuri speciale sunt pentru acele persoane, care sunt expuşi timp îndelungat la radiaţii UV puternice, deci au nevoie de protecţie maximă a ochilor. Pentru aceste cazuri speciale sunt fabricați ochelarii de soare de schi, sau ochelari folosiţi în timpul zborului.

Ochelari de soare de calitate filtrează aproape în totalitate (99,99%) razele UV. Ochelarii de soare mai simpli filtrează razele sub 380 nm, ochelarii de calitate filtrează sub 400 nm fiecare radiaţii UV.  Aceşti ochelari sunt prevăzuţi cu marcarea UV400 (în limba engleză 100% UV protection).

Există şi ochelari de soare, care (de foarte slabă calitate) au protecţie minimă sau nulă faţă de radiaţiile UV. Acestea pot fi cumpărate mai ales pe străzi, mult mai ieftine decât preţul din magazin. Aceşti ochelari de soare mai mult dăunează, în loc să fie utili. La purtare, din cauza lentilei de culoare închisă, pupila ochiului se dilată, astfel ajung mai multe radiaţii UV dăunătoare în ochi, au efect de parcă nici nu am purta ochelari de soare. La purtarea acestor fel de ochelari, după 10 - 15 minute apare durere mare, arzătoare în ochi, în cazuri mai rele provocând şi inflamaţia ochiului.

Examinarea capacităţii de filtrare UV a ochelarilor de soare se face de unele magazine gratis.

Ochelarii de soare mai scumpi nu trebuie să fie neapărat mai buni decât modelele mai ieftine, însă cu probabilitate mai mare sunt prevăzute cu rame de prelucrare de calitate şi la modă şi cu lentile de calitate. Ochelarii de soare merită să fie cumpărați de acolo de unde vânzătorul acordă garanţie pentru produsul vândut.